Εστιατόριο Μαργαρίτες

Περιοχή

Το χωριό Κήποι χτισμένο σε υψόμετρο 800μ, ήταν στα νεώτερα χρόνια η πρωτεύουσα και το επίκεντρο του Ζαγοριού. Σημείο συνάντησης των απολήξεων των δύο βουνών, Μιτσικελιού και Γκαμήλας, βρίσκεται στο κέντρο ενός έντονου ανάγλυφου που σχηματίζει μια λεκάνη απορροής πολλών ρεμάτων.

Τα ποτάμια αυτά, που ενώνονται βορειότερα στον ποταμό Βοϊδομάτη, σχηματίζουν ένα δαίδαλο από μικρά και μεγάλα φαράγγια, όλα μαγευτικής ομορφιάς αλλά και αγριάδας.Οι Κήποι είναι οικισμός και δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Τύμφης του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και η πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Είναι οικισμός ήδη από τον 15ο αιώνα, ενώ λόγω του ότι αποτελούσε πρωτεύουσα του Ζαγορίου, συγκέντρωσε πολλές διοικητικές υπηρεσίες, όπως δικαστήριο, ειρηνοδικείο, αστυνομία. Oι Κήποι βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο του Ζαγορίου και , οι αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα χωριά είναι σχετικά μικρές, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει σε μικρό χρονικό διάστημα και τα γύρω χωριά.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Οι βόλτες στα πέτρινα γεφύρια, οι περίπατοι στα δάση και τις πηγές, η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη που περιλαμβάνει μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή λαογραφικού υλικού από 40.000 είδη της καθημερινής ζωής.

Χωριό Κήποι

Χωριό Κήποι

Γέφυρα Μύλου

Γέφυρα Μύλου

Ιωάννινα

Ιωάννινα